Beneficiile surprinzătoare pentru sănătate ale consumului de ciocolată neagră: un ghid cuprinzător

Ciocolata este adesea considerată un răsfăț care ar trebui savurat cu moderație. Cu toate acestea, cercetări recente au arătat că ciocolata neagră în special poate oferi o serie de beneficii surprinzătoare pentru sănătate. De la reducerea riscului de boli cardiovasculare până la îmbunătățirea funcției creierului, includerea moderată a ciocolatei negre în dieta ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate. În acest ghid cuprinzător, explorăm știința din spatele ciocolatei negre și modurile surprinzătoare în care aceasta vă poate aduce beneficii sănătății.

Știința ciocolatei negre

Ciocolata neagră este făcută din substanțe solide de cacao, care conțin o serie de ingrediente benefice. Cei mai importanți dintre aceștia sunt flavanolii, care sunt un tip de antioxidant care vă poate proteja celulele de deteriorare. Flavanolii pot, de asemenea, să îmbunătățească fluxul sanguin și să reducă inflamația din organism, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății generale.

Cu toate acestea, nu toată ciocolata este creată la fel. Multe produse din ciocolată sunt bogate în zahăr și sărace în solide de cacao, ceea ce înseamnă că nu oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca ciocolata neagră. Pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate de la ciocolată, este recomandat să alegeți produse cu un conținut ridicat de cacao și puțin zahăr adăugat.

Beneficii surprinzătoare pentru sănătate ale ciocolatei negre

  1. Risc redus de boli cardiovasculare: Mai multe studii au descoperit că consumul de ciocolată neagră poate reduce riscul de boli cardiovasculare prin îmbunătățirea tensiunii arteriale, a fluxului sanguin și a nivelului de colesterol. Un studiu a constatat chiar că consumul de ciocolată neagră în fiecare zi timp de două săptămâni ar putea îmbunătăți funcția celulelor endoteliale care vă îmbunătățesc vasele de sânge, ceea ce poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate reduce riscul de boli de inimă.
  2. Funcție și stare de spirit îmbunătățite: Flavanolii din ciocolata neagră pot avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra funcției și stării de spirit a creierului. Un studiu a constatat că consumul de flavanoli de cacao ar putea îmbunătăți performanța cognitivă și poate reduce simptomele de anxietate și depresie.
  3. Protecție împotriva leziunilor pielii și a cancerului: Flavanolii din ciocolata neagră pot oferi, de asemenea, o anumită protecție împotriva leziunilor pielii și cancerului. Un studiu a constatat că consumul de flavanoli de cacao ar putea reduce riscul de cancer de piele, în timp ce altul a constatat că ar putea îmbunătăți hidratarea și textura pielii.
  4. Beneficii potențiale pentru sănătatea intestinală: cercetări recente au sugerat, de asemenea, că ciocolata neagră poate avea beneficii pentru sănătatea intestinală. Un studiu a constatat că consumul de ciocolată neagră ar putea crește nivelul de bacterii intestinale bune din corpul tău, în timp ce altul a constatat că ar putea reduce inflamația din intestin.

Cele mai bune practici pentru încorporarea ciocolatei negre în dieta ta

Pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate de la ciocolata neagră, este important să alegeți produse de înaltă calitate și să le consumați cu moderație. Vizualizați produse cu cel puțin 70% conținut de cacao și zahăr adăugat minim. Ciocolata neagră poate fi savurată singură ca deliciu sau încorporată în mese și gustări într-un mod sănătos. De exemplu, încercați să adăugați așchii de ciocolată neagră la fulgi de ovăz sau iaurt sau să le folosiți ca topping pentru fructe proaspete.

Concluzie

Ciocolata neagră este adesea considerată un răsfăț, dar poate oferi beneficii surprinzătoare pentru sănătate atunci când este consumată cu moderație. De la reducerea riscului de boli cardiovasculare până la îmbunătățirea funcției creierului și protejarea împotriva leziunilor pielii, flavanolii din ciocolata neagră pot avea un impact pozitiv asupra sănătății generale. Alegând produse de înaltă calitate și încorporând ciocolata neagră în alimentația ta într-un mod sănătos, te poți bucura de beneficiile pentru sănătate ale ciocolatei negre fără vinovăție. Amintiți-vă că, deși ciocolata neagră poate oferi beneficii pentru sănătate, este totuși un aliment bogat în calorii, așa că trebuie consumată cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate.

Încorporarea ciocolatei negre în dieta ta poate fi o modalitate delicioasă și ușoară de a-ți îmbunătăți sănătatea. Cu produsele potrivite și câteva rețete creative, vă puteți bucura de numeroasele beneficii surprinzătoare pentru sănătate ale ciocolatei negre, în timp ce vă satisfaceți pofta de dulce.

Referințe

  1. Farhat G, și colab. Ciocolată neagră: o actualizare privind potențialele beneficii pentru sănătate. Nutrienți. 2013; 5(10): 4159–4173.
  2. Taubert D, și colab. Efectele consumului scăzut de cacao asupra tensiunii arteriale și a oxidului nitric bioactiv: un studiu controlat randomizat. JAMA. 2007; 298(1): 49–60.
  3. Francis ST, şi colab. Efectul cacaoi bogate în flavanoli asupra răspunsului fMRI la o sarcină cognitivă la tinerii sănătoși. J Cardiovasc Pharmacol. 2006; 47 Suppl 2: S215-220.
  4. Williams S, şi colab. Consumul de ciocolată și afecțiuni ale pielii. J Cosmet Dermatol. 2007; 6(3): 183-9.
  5. Mastrocola R, et al. Pudra de cacao declanșează efecte neuroprotective și preventive într-un model uman de boală Alzheimer prin modularea căii de semnalizare BDNF. J Cell Mol Med. 2017; 21(10): 2180-2192.
  6. Sarkar A, și colab. Efectele benefice ale ciocolatei negre pentru sănătatea intestinului: o revizuire sistematică. J Nutr Biochem. 2018; 61: 1-9.